Att starta en kennel

Det är en dröm för många hundälskare att starta en egen kennel. Dock behöver tankarna inte stanna vid drömmar. En kennel kan med rätt kunskap vara relativt enkel att starta bara man är villig att lägga ner en del tid och pengar på att utbilda sig själv på området. Som framtida kennelägare behöver man vara expert inom sitt område, men med ett gediget intresse blir det lika roligt som viktigt och lärorikt att ta reda på allt som behövs.

Det kan tänkas att steg ett ska vara att bestämma vilken ras man vill föda upp, men egentligen är det viktigaste att ta reda på mycket information om de raser som är intressanta eftersom olika raser har olika popularitet, olika för- och nackdelar och ska tas om hand på olika sätt. Steg ett bör därför vara just att söka och skaffa sig så mycket information som det bara går. Gör en lista med raserna som är intressanta och hitta sedan det positiva och det lite mer negativa med varje ras. Frågor att ta reda på kan vara exempelvis:

  • Finns det rasspecifika sjukdomar/syndrom som är av vikt att ta i beaktande? Hur kan det påverka uppfödningen?
  • Hur ser aveln i Sverige ut idag? Är det stor risk för inavel?
  • Hur pass populär är rasen i Sverige? Varför är rasen populär? Exempelvis små hundar som populariserades genom media och kändisar är antagligen inte lika populära om 10-15 år som de hundar som har varit populära genom decennier (till exempel schäfer och Jack Russellterrier)
  • Vilken typ av hund inom rasen vill jag satsa på? (Chinese Crested har till exempel en långhårig och en naken variant. Vilka hundar man börjar med kan ha betydelse för en framtida nisch inom den rasspecifika aveln).

Med hjälp av dessa frågor kan man sedan ta ett beslut kring vilken ras man vill satsa på att föda upp och därefter är det dags att leta efter den rätta hunden att starta sin kennel tillsammans med.