Föda upp vinthundar

De allra flesta uppfödare i Sverige föder upp hundar för sällskap eller möjligtvis för jakt eller andra utomhusaktiviteter. Detta trots att det finns en stor mängd olika saker man kan använda sina hundar till, exempelvis som vakthund eller inom hundracing.

Hundracing eller hundkapplöpning som det också kallas är en sport som är relativt okänd i Sverige. Detta trots att det, precis som i exempelvis trav och galopptävlingar med hästar, går att satsa pengar och vinna på hundarna som kommer först i loppen. Det är ett ytterligare spännande sätt att satsa och vinna pengar, precis som att man i olika internationella casinoroom kan satsa med olika summor pengar kan man det även här. Uppfödarna av vinthundar, som gruppen av racinghundar ofta kallas, vet vilka hundar man ska avla på för att de ska bli så snabba som möjligt.

Som uppfödare av vinthundar gäller det att ha bra koll på anatomin hos de hundar som ska avlas på, samt på deras förfäder i en ganska lång bakåtgående tidslinje. Detta då det ligger mycket pengar i dessa hundar och en vinnarhund behöver ha en hälsosam och felfri anatomi om den ska hålla för kapplöpningssporten. Att hundarna varit friska långt tillbaka i släktleden är en mycket viktigt del i hela sporten och processen i att avla fram en bra vinthund.

En ytterligare aspekt att alltid vara medveten om vid uppfödning av hundar oavsett ras är riskerna för inavel. Om en hund inte har en stamtavla som sträcker sig mer än ett fåtal led ska man vara aktsam vid avel då det kan finnas genetiska problem som kan uppkomma om hundar inom samma släkt får valpar och sprider vidare de dåliga anlagen. För att förhindra detta är det många uppfödare som köper in hundar från utlandet, från kända uppfödare även där och med stamtavlor i många led. Detta för att blanda upp blodsbanden lite och samtidigt bibehålla rasens positiva egenskaper.